soundOscope

Εφαρμογή για iPad/iPhone

Καλώς ήρθες στο δικό σου εργαστήρι ήχου και μουσικής!

Τι είναι το soundOscope;

To soundOscope είναι το δικό σου μικροσκόπιο για εξερεύνηση ήχων. Μπορείς να καταγράψεις και να παίξεις μουσικούς ήχους αλλά και ήχους κάθε λογής. Φυσικά μπορείς να τους διερευνήσεις διεξοδικά. Μπορείς να:

Ακόμα και κατά τη διάρκεια που παίζεις ηχογραφημένους ήχους μπορείς να προσθέσεις καινούριους ήχους και μετά όλους μαζί να τους ξαναηχογραφήσεις. Καλή διασκέδαση!

Ποια είναι η δομή του soundOscope;

Στο επάνω μέρος του πεδίου επαφών (Touchpad)βλέπεις τρεις κίτρινους περιστρεφόμενους δίσκους με σύμβολα επάνω τους. Και οι τρεις λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο:

Αν προχωρήσεις την επαφή προς τα δεξιόστροφα με το δάχτυλό σου, τότε το αποτέλεσμα του ήχου (το εφέ) δυναμώνει, ενώ αν κινήσεις το δάχτυλό σου αριστερόστροφα, αντίθετα προς τους δείκτες του ρολογιού, τότε το αποτέλεσμα του ήχου (το εφέ) εξασθενεί. Παρακάτω μπορείς να μάθεις περισσότερα για τη λειτουργία αυτών των τριών δίσκων και τι μπορείς να ρυθμίσεις μ’ αυτούς.

Στρίψ’το λοιπόν προς τα δεξιά. Τι αντιλαμβάνεσαι όταν παίζεις έναν ήχο; Ο αντίλαλος (η ηχώ) δυναμώνει. Ο αντίλαλος είναι εκείνο το τμήμα του ήχου που γυρνά πίσω όταν η μουσική ή ο θόρυβος πέφτει πάνω σε μία σκληρή επιφάνεια και απωθείται. Σίγουρα αυτό το γνωρίζεις από το αποτέλεσμα που έχει το δυνατό χτύπημα των χεριών σου σε μεγάλους χώρους ή ακόμα κι ίσως ανάμεσα σε βουνά. Σε όσο πιο μεγάλο νούμερο ρυθμίζεις το δίσκο, τόσο πιο δυνατός είναι κι ο αντίλαλος. Όταν γυρίσεις το δίσκο εντελώς αριστερά μέχρι την ένδειξη 0, τότε πλέον δεν υπάρχει καθόλου αντίλαλος..

Εδώ βλέπεις πώς τρέχει ο λαγός. Γυρίζοντας το δίσκο προς τα δεξιά, το παίξιμο γίνεται γρηγορότερο ενώ προς τα αριστερά πιο αργό. Στο νούμερο του δίσκου βλέπεις το πόσες φορές. Το „x“ σημαίνει επί , δηλαδή π.χ. „2x“ σημαίνει διπλάσιο σε χρόνο από όσο έχει ηχογραφηθεί.

Δυνατά ή σιγά; Αυτό μπορείς να το ρυθμίσεις με αυτόν το δίσκο. Η ένδειξη είναι σε ποσοστά, δηλαδή %. 100 τοις εκατό είναι το ανώτατο, 50 το μισό και 0 απολύτως τίποτα, δηλαδή σιγή. Μπορείς ακόμη να ρυθμίσεις την καταγραφή και σε μεγαλύτερη ένταση, δηλαδή πέραν του 100 (τοις εκατό). Αλλά πρόσεχε, αν το βάλεις πολύ δυνατά, ενδέχεται το iPhone/iPad να μην αποδίδει πιστά τους υψηλότερους ήχους λόγω υπερφόρτωσης.

Θέλεις να γίνει επαναφορά όλων των δίσκων, όλων των κουμπιών στην αρχική τους κατάσταση; Τίποτα δεν είναι ευκολότερο από αυτό. Απλά πατάς το κουμπί "Καθαρισμός" στη δεξιά πλευρά.

Έτσι φαίνεται το παράθυρο με την εικόνα του ήχου:

Η πράσινη γραμμή δείχνει την κίνηση του ήχου. Η κίνηση αυτή δίνει μία δυνατότητα οπτικής αναπαράστασης των χαρακτηριστικών του ήχου (ηχογράφημα). Στο εικονοπαράθυρο μπορείς με τα δύο σου δάχτυλα να ζουμάρεις και να εστιάσεις στο τμήμα εκείνο, το οποίο θέλεις να παίξεις ή να μεταβάλεις.

Πάνω στο εικονοπαράθυρο, σε μία σχισμή με γραμμές βλέπεις ανά πάσα στιγμή σε ποιο σημείο της ηχητικής λήψης ή του μουσικού σου κομματιού βρίσκεσαι:

Όταν η εσωτερική γκρίζα γραμμή της σχισμής είναι τόσο φαρδιά ώστε να την καλύπτει ολόκληρη, τότε βλέπεις στο πεδίο των επαφών ολόκληρο το κομμάτι. Όταν η γκρίζα γραμμή είναι λιγότερο φαρδιά, π.χ. πολύ κοντά προς τη δεξιά πλευρά, τότε βλέπεις και ακούς μόνο το σκέλος του κομματιού που βρίσκεται προς το τέλος, ενώ τα υπόλοιπα δεν μπορείς να τα δεις. Για να τα δεις αυτά πρέπει να προχωρήσεις προς τα αριστερά στο εικονοπαράθυρο, με τις πράσινες γραμμές.

Για να παίξεις τους ήχους, τα πλήκτρα λειτουργίας βρίσκονται δεξιά και αριστερά του εικονοπαραθύρου:

Στο κάτω μέρος του πεδίου επαφών βρίσκεις τα γνωστά κουμπιά για ηχογράφηση, επεξεργασία και αποθήκευση:

Πώς μπορώ να ξαναπαίξω ήχους και μελωδίες στο soundOscope;

Αν θες να ξαναπαίξεις κάτι, γίνεται πολύ εύκολα:

Τοποθετώντας το δάχτυλο στο εικονοπαράθυρο εμφανίζεται ο κόκκινος δείκτης και παίζει τον ήχο στο προεπιλεγμένο τέμπο. Και ξεκινά να παίζει ακριβώς από το σημείο που έχεις τοποθετήσει το δάχτυλο. Έτσι, μπορείς να παίξεις δημιουργικά μεμονομένα τμήματα λέξεων ή ήχων.

Αν κυλήσεις π.χ. το δάχτυλο από τα αριστερά προς τα δεξιά πάνω στα κύματα των ήχων, τότε ακούγεται η ηχογράφηση αργά και προς την ορθή φορά. Αν παίξεις την ηχογράφηση πιο γρήγορα από ότι ο ρυθμός της αρχικής ηχογράφησης, τότε αυξάνεται ο ήχος. Αν παίξεις την ηχογράφηση πιο αργά από ότι ο ρυθμός της αρχικής ηχογράφησης, τότε βαθαίνει ο ήχος. Οπωσδήποτε μπορείς να κινήσεις το δάχτυλο μπρος και πίσω και να ακούς τις αλλαγές του ήχου.

Αν στο εικονοπαράθυρο πιέσεις το κουμπί για να παίξει ο ήχος, τότε μπορείς να ακούσεις τους αποθηκευμένους ηχογραφημένους ήχους στην ορθή φορά.

Αν στο εικονοπαράθυρο πιέσεις το κουμπί για να παίξει ο ήχος, τότε μπορείς να ακούσεις τους αποθηκευμένους ηχογραφημένους ήχους στην ανάποδη φορά!

Πώς μπορώ με το soundOscope να καταγράψω (να κάνω λήψη) ήχους και θορύβους;

Τώρα φθάνουμε πραγματικά στο δημιουργικό μέρος! Μ’ αυτό το κουμπί μπορείς να ηχογραφήσεις:

Μ’ ένα χτύπημα(κλικ) πάνω σ’ αυτό το κουμπί, το soundOscope καταγράφει τα πάντα: τη φωνή σου, ένα πουλί που κελαηδάει, την εκπομπή του ραδιοφώνου, δηλαδή απλά και ξεκάθαρα τα πάντα, ό,τι σου έρχεται εκείνη τη στιγμή στο μυαλό, ακόμη και έναν παράξενο θόρυβο που δημιουργείς παίζοντας με το παράθυρο. Μ’ ένα δεύτερο χτύπημα (κλικ)πάνω στο κόκκινο κουμπί τερματίζεται η ηχογράφηση και μπορεί να την παίξεις στο εικονοπαράθυρο.

Το μικρόφωνο βρίσκεται κοντά στο κουμπί Home του iPhone και δίπλα στη φωτογραφική μπροστινή κάμερα του iPad (στο iPad1 που δεν έχει φωτογραφική μηχανή, το μικρόφωνο βρίσκεται κοντά στην υποδοχή για τα ακουστικά). Όσο πιο κοντά βρίσκεσαι στο μικρόφωνο, τόσο πιο καθαρές θα είναι οι ηχογραφήσεις.

Μπορείς κατά τη διάρκεια ηχογράφησης με το soundOscope να παίξεις παράλληλα και ό,τι έχεις ήδη ηχογραφήσει έτσι ώστε να δημιουργήσεις μία μίξη παλιών και νέων ηχογραφήσεων.

Η μέγιστη διάρκεια ηχογράφησης είναι 2 λεπτά.

Πώς μπορώ με το soundOscope να αποθηκεύσω αλλά και να αποστείλω τις λήψεις;

Αν έχεις καταγράψει ένα θαυμάσιο ήχο ή μία εξαίρετη μουσική σύνθεση που έχεις δημιουργήσει και θέλεις να την ξανακούσεις αργότερα ή να την ξαναπαίξεις για να την επεξεργαστείς ή να την αποστείλεις σ’ ένα φίλο σου, υπάρχει για το σκοπό αυτό η βιβλιοθήκη:

Αν πατήσεις αυτό το κουμπί, μπορείς στη συνέχεια να επιλέξεις ανάμεσα στις ακόλουθες επιλογές: "Εισαγωγή", "Φόρτωση", "Αποθήκευση" ή "Email":

Tώρα μπορείς να ονοματίσεις τη νέα σου ηχογράφηση και να την αποθηκεύσεις ή να αναζητήσεις και να ανοίξεις προηγούμενες ηχογραφήσεις. Για να εισάγεις έναν αποθηκευμένο ήχο στην πραγματική εγγραφή, μπορείς να τοποθετήσεις τον κόκκινο κέρσορα, δρομέα στην επιθυμητή θέση και να επιλέξεις το κουμπί "Εισαγωγή". Εάν ο κόκκινος δρομέας δεν είναι ορατός, η εισαγωγή πραγματοποιείται στη δεξιά πλευρά της επιλεγμένης περιοχής.

Επίσης, μπορείς να διαγράψεις μια εγγραφή εντός του παράθυρου που φορτώνει ή εισάγει αρχείο. Απλώς πατάς το κουμπί "Επεξεργασία", που βρίσκεται επάνω δεξιά και το σύμβολο της εγγραφής που θέλεις να διαγράψεις κι έχεις μόνο μία φορά. Στη συνέχεια μπορείς να το επιβεβαιώσεις πατώντας το κουμπί "Διαγραφή".

Κλικάροντας στο κουμπί «Διακοπή» επιστρέφεις πάλι στο soundOscope και μπορείς να συνεχίσεις να παίζεις.

Πώς μπορώ με το soundOscope να επεξεργαστώ ηχογραφήσεις;

Αυτό το κουμπί σε οδηγεί στις διάφορες λειτουργίες επεξεργασίας:

Μπορείς ένα τμήμα του κομματιού να το αντιγράψεις, να το κόψεις και να κάνεις και περισσότερα πράγματα. Κάθε κίνηση, κάθε βήμα μπορείς να τα ακυρώσεις. Για να έχεις αυτή τη δυνατότητα πρέπει να αγοράσεις, σαν in-App, τις σχετικές λειτουργίες επεξεργασίας.

Με αυτά τα κουμπιά μπορείς να επεξεργαστείς τις λήψεις σου.

Έχεις δύο δυνατότητες για να επιλέξεις το τμήμα του κομματιού που θέλεις να επιλέξεις, να απομονώσεις, να κόψεις, ν’ αντιγράψεις ή να αντιστρέψεις:

  1. Οι λειτουργίες επεξεργασίας επενεργούν σ’ όλο το μήκος του εικονοπαραθύρου δηλαδή στο σύνολο της εγγραφής ή στο τμήμα εκείνο που εσύ έχεις ζουμάρει με τις δύο δαχτυλικές σου αφές.
  2. Αν αφήσεις τη δακτυλική σου επαφή πάνω σε αυτό το εικονοπαράθυρο σ’ ένα σημείο για δύο δευτερόλεπτα, τότε εμφανίζεται μία μπλε σημαιούλα. Από αυτό το σημείο, μπορείς να ξεκινήσεις και να δημιουργήσεις ένα παραθυράκι που θέλεις να επεξεργαστείς. Στη συνέχεια μπορείς να επεκτείνεις ή να μετακινήσεις το παραθυράκι. Όλες οι λειτουργίες εκτύπωσης εφαρμόζονται τώρα μόνο μέσα σ΄αυτό το παραθυράκι. Αυτό το μπλε παραθυράκι μπορείς να το εξαφανίσεις, αν με την επαφή του δαχτύλου σου οδηγήσεις ένα από τα μπλε σημαιάκια προς τα κάτω και σβηστεί.

Τι μπορώ τελικά να κάνω με το soundOscope;

Παρατίθενται συγκεκριμένες προτάσεις

1η πρόταση:

Πες το όνομά σου στο soundOscope ανάποδα (πχ αίραΜ) και παίξ’το μετά προς τα πίσω. Διόρθωσε την προφορά σου (πχ αίίραΜ) μέχρι του σημείου που το όνομά σου να αποδίδεται όπως ακούγεται πλέον φυσικά και χωρίς χροιά ασυνήθιστης προφοράς.

2η πρόταση:

Φόρτωσε π.χ. το “Drop of water” από τη βιβλιοθήκη. Πάτησε τώρα το κουμπί εγγραφής και παίξε, στο εικονοπαράθυρο, παράλληλα με το θόρυβο που κάνουν πέφτοντας οι σταγόνες νερού, πατώντας ρυθμικά με το δάχτυλο σου σε διάφορα σημεία του. Στη συνέχεια. σταμάτησε την εγγραφή ξαναπατώντας το κουμπί εγγραφής. Έπειτα, παίξε με τον αυτοσχεδιασμό σου προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Και βεβαίως, πάνω σ’ αυτή τη νέα βάση, μπορείς να συνεχίσεις να αυτοσχεδιάζεις με τον ίδιο τρόπο. Αν θέλεις φυσικά ν’ αποθηκεύσεις μια εγγραφή για μετέπειτα χρήση, τότε μην ξεχάσεις να την εισάγεις μέσα στη βιβλιοθήκη.

3η πρόταση:

Τραγούδησε μία μελωδία σε κανόνα (π.χ. «Η καμπάνα του χωριού μας») και κάνε εγγραφή στο soundOscope. Μετά τραγούδησε ο ίδιος τα λόγια της. Φυσικά, μπορείς, όπως περιγράψαμε στη 2η πρόταση να κάνεις εγγραφή τον εαυτό σου και μετά να προχωρήσεις σ’ άλλες στροφές κ.ο.κ.

Έκδοση

www.creafon.com/apps

Ιδέα και δημιουργία:

Markus Cslovjecsek

Σχεδιασμός γραφικών:

Stephan Brülhart

Παραγωγή ήχου:

Kurt Studer, raum für musik

Προγραμματισμός:

Markus Zehnder, Sophisticode Ltd.

Προετοιμασία:

Hanna Buhl
David Wheway

Μεταφράσεις:

Franziska Brunner, αγγλικά
Ξανθίππη Τοκμακίδου (Xanthippi Tokmakidou), ελληνικά
Antoni Pinent, ισπανικά και καταλανικά

Με την υποστήριξη της:

Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Βορειοδυτικής Ελβετίας , Τμήμα Μουσικής Παιδαγωγικής

Θερμές ευχαριστίες στις οικογένειές μας, στους φίλους και παλαβούς που με τη συνεργασία τους βοήθησαν να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη εφαρμογή.

Εκκρεμεί πατέντα για τη μέθοδο του παιξίματος ηχητικών κυμάτων σχετικών με την κίνηση των δαχτύλων πάνω σε ψηφιακή επιφάνεια.

Μία παραγωγή της creafon® της εταιρίας cstools
www.cstools.ch